Sosyal medya ağları, güzel vakit geçirmek, binlerce farklı insanla iletişim kurmak ve etkileşim halinde kalmak için kullanıldığı gibi siber zorbalık amacıyla da kullanılabiliyor. Yapılan bazı araştırmalara göre, sosyal medya kullanan gençlerin en az üçte biri, siber zorbalığa kaldığını ifade ediyor.
İnternetin giderek gelişmesi ve sosyal hayatın bir parçası olmasıyla birlikte, insanların hayatında birçok yenilik ve değişiklik baş göstermiştir. Sosyal ağların giderek yaygınlaşması; sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki ayırımı silikleştirmiştir. Bu ağların hızla yaygınlaşması bazı tehditleri de insanların hayatına sokmuştur.
Sosyal medya platformlarının kötü niyetli ya da bilinçsizce kullanılması; bireysel ve toplumsal hayata dönük tehditleri barındırır. Bu tehditlerin arasında en fazla öne çıkanı ise siber zorbalıktır. Siber zorbalık, son yıllarda bütün dünyada önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır.
Siber zorbalık, internet ortamını kullanarak; nefret söylemlerinin ve kaba davranışların kasıtlı olarak yapılması eylemlerini ifade eder. Bu eylemler birçok yöntemi içerebilir. Bunlar web siteleri, çevrimiçi iletiler, olumsuz yorumlar, tehdit ve taciz içerikleri, izinsiz fotoğraf paylaşımı, e-posta ve sosyal ağlar aracılığıyla yapılabilir.
Siber zorbaların amacı kasıtlı olarak zarar vermeye yönelik davranışlardır. Sosyal medya ağlarında bu davranışlarla sık sık karşılaşılabilir. Bunun yanı sıra çevrimiçi oyunlarda dahi bu tip eylemlerin var olabileceği bilinmelidir. Siber zorbalık, internet ile erken yaşlarda tanışan çocuklar tarafından sıklıkla gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte, siber zorbalığa en çok maruz kalan yine bu çocuklardır.
İnternet ortamındaki belirsizlik, herkesin rahatça erişebiliyor olması, anonim hesapların açılabilmesi, gizlenme ortamının var olması siber zorbalığa imkân yaratan nedenlerden bazılarıdır. Bu imkânlar arasında siber zorbalığa en çok yardımcı olansa kimliklerin gizlenebiliyor olmasıdır.
Siber zorbalık eylemleri spesifik olarak; tehdit, alay etme, kırıcı bir üslupla sataşma, proaktif suçlamalar, cinsel yönelik aşağılamaları, dini ve etnik köken suçlamaları şeklinde ifade edilebilir. Bunun yanı sıra bazı virüs saldırıları ve mesaj saldırısı da siber zorbalığa verilebilecek örnekler arasındadır.
Siber zorbalık birçok farklı türde yapılabilir. Bununla birlikte günümüzde bazı türler daha fazla ön plana çıkabilmektedir. Öne çıkan türlerden bazıları ve en önemlileri şu şekilde sıralanabilir;
Siber zorbalığın fark edilmesi her zaman kolay olmayabilir. Bununla birlikte insanlar zaman zaman toplumsal linç kültürüne dâhil olabilir ve bunun farkında olmayabilir. Peki, siber zorbalığa uğradığınızı nasıl fark edeceksiniz? Bu durumu fark etmek adına birkaç örnek vermek daha etkili olabilir.
Siber zorbalık genellikle açık bir biçimde yapılır ve fark edilmesi oldukça kolaydır. Buna karşın kimi durumlarda siber zorbalığa uğradığınızı fark etmek daha zor olabilir. Bununla birlikte özellikle gençlerin bu zorbalıklara maruz kalındığı düşünüldüğünde, eğer ebeveynseniz buna ekstra özen göstermeniz gerekecektir.
İnternet ortamında yapılan suçlamalar, aşağılamalar, hakaret içeren ve küçük düşürmeye yönelik paylaşımlar en çok kullanılan siber zorbalık yöntemlerindendir. Bunun yanı sıra zorla yanıt almak için baskı kurma, düzenli olarak mesaj atmak da siber zorbalıkta sıklıkla kullanılan diğer yöntemlerdir.
Siber zorbalığa uğrayıp uğramadığınızı anlamak adına bazı örnekler daha açıklayıcı olabilir. Şu durumlardan herhangi birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, bu siber zorbalıktır;
Eğer yukarıdaki durumlardan herhangi birine maruz bırakılıyorsanız, siber zorbalığa uğramış olma ihtimaliniz çok yüksektir. Siber zorbalık eylemleri, genellikle çocuk yaştaki kişilerce yapılmaktadır. Yine siber zorbalığa en çok maruz kalan çocuk yaştaki bireylerdir. Siber zorbalığa maruz kalan çocuklarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Alkol ve uyuşturucu kullanma, okula gitmek istememe, derslerinde performans düşüklüğü, özgüven problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabilecek sıkıntılardan bazılarıdır.
Siber zorbalıktan korunmak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemler yetişkinler ve gençler için genellikle etkili yöntemlerdir. Bununla birlikte çocuklarınızı korumak için de bazı önlemler alabilirsiniz.
Yetişkinler ve gençler şu önlemleri alabilirler;
Ebeveynler ise çocuklarını siber zorbalıktan korumak amacıyla yine bazı önlemler alabilir. Şu önlemler, çocuklarınızı internet ortamındaki saldırılardan korumak için önemlidir;
Aldığınız tüm önlemlere karşın siber zorbalığa maruz bırakılabilirsiniz. Bu tip durumlarda yapabileceğiniz bazı eylemler vardır.
Siber zorbalığa maruz kaldığınız öncelikli olarak sakin olun ve zorbaya karşılık vermeye özen gösterin. Siber zorbaların amacı genellikle karşılık vermenizi sağlamaktır. Tüm kanıtları saklamaya çalışın. Mesajları silmeyin ve ekran görüntülerini alın. Bunun yanı sıra, siber zorbalık yapan hesapları tüm platformlardan engelleyin ve ihbar edin. Zorbalığa maruz kaldığınızda ailenize ya da öğretmenlerinize bu durumu mutlaka anlatın.