Kitaplar bizi bambaşka evrenlere götüren, bizden çok farklı bir hayatı olan ve bu hayat içerisinde yine bambaşka bir dünya hatta bazen bir evren yaratan insanların, düşüncelerini, hayallerini ve isteklerini ve bilmediğimiz daha birçok şeyi yansıttıkları yegane şeyler olarak rafları onurlandırdıkları gibi insanların gelişimine de büyük bir dokunuş yaparlar.
Bu nedenle kitaplar insanın hayatında ve gelişiminde, kendi düşüncesini oluşturmasında çok kıymetli bir yere sahiptir. Bu kadar kıymetli olan kitaplar için tasarım söz konusu olduğunda elbette bu paralelde kitap kapağı tasarımı da büyük bir önem arz etmektedir.
Kitap kapağı tasarımında önemli noktalar mevcuttur. Özellikle de tasarımın kitabın konusunu, konusunun özünü zekice yansıtmalıdır. Bu sayede başarılı bir kitap tasarımı mümkündür.
Geçmiş zamanlara bir zaman makinesine gerek kalmadan bir yolculuk yaparak geçmiş dönemlerin 1980 yılından önceki süreçlerde tasarlanan kitap kapaklarını incelediğimizde; kapak ressamları ve tasarımcılarını görürüz. Tipografinin yaygınlığını ve belirli bir oranda çeşitliliği analiz edebiliriz.
Teknolojik gelişmelerin ardından ve bilgisayarların hayatımıza girişinden sonra ise çoğu şeyin hızlanması ile bu serilik, tasarımda söz konusu olduğunda da seri üretimi beraberinde getirmiştir. Bu süreç içerisinde yayınevleri belirli bir şablon belirleyerek maliyet ve zamandan kazanç sağlamışlardır.
İlerleyen süreç içerisinde daha az kitap basan ve butik üretim yapan küçük çaplı yayınevlerinin kurulması ve internetin global ölçüde yaygınlaşması ile birlikte okur kitlesi adına sınırlar ortadan kalkarak, kitap kapağının kitabın değerli bir parçası olduğu fark edilmeye başlanmıştır.
Artık büyük yayınevleri başta olmak üzere kitap kapağı tasarımının önemi büyük ölçüde kavranmıştır.
Genel olarak birçok ürünün pazarlama süreci içerisinde en önemli adım, ürünün tüketiciye sunulma şeklidir. Totalde her ürünün tüketiciye kendini tanıtan bir tasarımı, ambalajı mevcuttur.
Kitap kapaklarını değerlendirdiğimizde elbette kitapların tasarımlarını diğer ürün ambalajlarından farklı kılan faktörler mevcuttur. Örneğin; yazarın tarzı, yayınevinin kendine has çizgisi, kitabın konusu, teması ve türü tasarımcının kapağa etkileyici bir şekilde yansıtması gereken önemli unsurlardır.
Bu nedenle kitabı yansıttığı gibi aynı zamanda sofistike bir havaya sahip olan, bunun yanı sıra raflar arasında gezinen kişilerin kitabı incelemesine teşvik edecek tasarımlar sunmak bir ustalık becerisidir.
Burada tasarımcıya düşen görev; klişelerden kaçınarak, her defasında özgün bir tasarım sunmak olarak değerlendiriliyor. Unutmamak gerekir ki online alışveriş ile değişen alışveriş alışkanlıklarında kitap kapağı tasarımda her gün daha da ön plana çıkıyor. Bunun en büyük nedeni ise online alışveriş olanaklarının, rafların sunmadığı görselliği sunması olarak öne çıkıyor.
Tasarım ve pazarlamanın ortak bir paydada buluştuğu her alanda mevcut olduğu gibi kitap tasarımı söz konusu olduğunda da renkler ve görsel tercihler büyük bir öneme sahip oluyor. Tercih edilen renklerin kitap türü ile uyumu ve hedef kitlenin dikkatini çekecek tonlar olması önem arz ediyor.
Tasarımcıya düşen görevlerden bir diğeri ise kitabın taşıdığı duygu ve düşünceleri okura yansıtmak ve hatta yaşatmak oluyor. Söylemek gerekirse insanların rafta gördüğü bir kitabı alıp almamaya 90 saniye içerisinde karar veriyor. Bu paralelde söylemek mümkündür ki tasarımcılara sanılandan daha büyük bir görev ve yük binmektedir.
Yapılan araştırmalara göre; insanlar bir kitap kapağını veyahut bir yazıyı incelerken gözleri ile “Z” harfi çizmektedir. Bu demek oluyor ki sayfanın sol üst kısmından, sağ alt köşesine kadar “Z” harfine benzer bir şekilde tarama gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple kitap kapaklarında yer alan metinler (yazar ismi, çevirmen ismi, başlık, alt başlık gibi) genel itibari ile bu şekle göre konumlandırılmaktadır.
Bu bağlamda kullanılan görsel de ana sayfanın ortasına yakın bir şekilde yerleştirilir. Bu sayede okurun gözünu yormadan, kitapla ilgili önemli bilgilerin aktarıldığı bir tasarım üretilmiş olur.
Çok satan kitaplar, klasikler, çeviri kitaplar, kişisel gelişim kitapları, akademik kitaplar ve farklı edebi türler söz konusu olduğunda özellikle farklı tasarım yöntemlerinin geliştirilmesi, uygulanması gerekir.
İşin özünde kapak tasarımında; pazarlama ve estetik kaygılar bir araya geldiğinde ve özgün olduğu gibi kitaba özgün bir tasarım gerektiğinde, tasarımcılara mühim bir iş düşmektedir.
Kısaca; kitap kapakları, ülkenin kültürünün, edebi akımların, kitabın oluşturduğu estetik algının, yazarın tarzının ve yayınevi çizgisinin tek bir düzlem üzerinde yansıtılması gereken bir sanat eseri olarak ifade edilebilir.
Özgün ve etkileyici bir kitap kapağı tasarımı, özel yeteneklerden ve etkin prensiplerden geçer. bi’fikir bi’sanat tasarımcıları olarak kitap kapağı tasarımında özgün tasarımlara imza atmaktayız.
Sanat aşkımızı yansıtırken, eserinizin edebi niteliğini vurguladığımız, kreatif kitap kapağı tasarımları için bizimle iletişime geçin, birlikte sanata yeni bir değer katalım.