Figma, dijital projelerde tasarım yapmak için kullanılan bir prototipleme aracıdır. Bu aracın önemli özelliklerinden biri ise bulut tabanlı olmasıdır. Figma sayesinde; pratik ve etkili bir şekilde tasarım yapabilmek mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra bu araç ile kullanıcılar, projeler üzerinde iş birliği yapabilir ve her yerde çevrim içi şekilde çalışabilirler.
Figma, alternatiflerine birçok açıdan benzemekle birlikte; onu ayıran bazı farkları da bulunmaktadır. Bu farklardan önemli bir tanesi proje üzerinde bir ekip çalışmasına olanak sağlamasıdır. Bulut sisteminde yedekleme yapabilmesi ve çevirim içi olarak kullanılabilmesi nedeniyle bu ekip çalışmasına olanak tanımaktadır. Bu nedenle bir grup çalışması yapmak istiyorsanız, bu tasarım aracı sizin için oldukça avantajlı bir seçenek olacaktır.
Bu tasarım aracı sınırsız indirme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde oldukça fonksiyonel ve geniş bir kullanım imkânı sağlar. İki milyon şablonu ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına sunan bu tasarım aracı ücretsiz olmasıyla da dikkat çeker. Bunun yanı sıra eğer belirli bir ödeme yaparsanız, sayısız miktarda tasarım temasından, fotoğraflardan ve grafiklerden de yararlanabilirsiniz. Peki, nedir bu Figma? Neden kullanmalıyız ve avantajları nelerdir? Yazımızın devamında, bu konuları ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
Bu tasarım aracının ne olduğundan yukarı bahsettik. Buna karşın fonksiyonlarını daha ayrıntılı bir şekilde anlatmak gerekirse; web siteleri ve uygulamalar için ara yüz bileşenleri oluşturmaya yarayan bir program olduğu ifade edilebilir.
Bunun yanı sıra Figma; projeler arasında entegre olabilecek tasarımları ortaya çıkarmanıza da imkân sağlar. Bir web sitesi için oluşturduğunuz tasarımı, mobil uygulamalara rahatça ve pratik bir şekilde entegre olacak hale getirebilirsiniz. Bu sayede bu, ekip halinde başarılı ve görsel olarak etkileyici tasarımlar oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu tasarımları ekip halinde test edebilir ve tüm ekibin kullanmasını da sağlayabilirsiniz.
Çevrim içi şekilde çalışan Figma sayesinde, tasarım projelerinizi kaydetmenize gerek kalmamaktadır. Bu sayede olası zaman ve veri kayıplarının önüne geçişmiş olur. Tasarladığınız projeler, otomatik olarak bulut sistemi üzerine kaydedilir. Aynı zamanda vektörel tabanlı tasarımlara olanak sunması sebebiyle, oldukça hızlı kullanılan bir tasarım aracıdır. Çoğu zaman Adobe ile kıyaslanan Figma, bazı avantajların yanı sıra, dezavantajlara da sahiptir. Adobe kadar kapsamlı tasarım seçeneklerine sahip olmaması en önemli dezavantajıyken; çok daha pratik ve hızlı olması ise avantajıdır.
Figma kullanmanız için birçok sebep sayılabilir. Bu tasarım programını kullanmak genel olarak farklı motivasyonlar bulunabilir. Bununla birlikte, kolay ve pratik olması, bulut sistemi üzerinde çalışması, ücretsiz olması, ekip çalışmasına olanak vermesi gibi birçok farklı avantajı vardır. Bunların yanı sıra bazı teknik detaylardan da bahsedilebilir.
Figma kullanmak için birçok neden bulabilirsiniz. Bu nedenlerden ve avantajlardan bazılarını şu şekildedir;
Figmanın önemli avantajlarından biri, arayüzünün oldukça başarılı olmasıdır. Bu arayüz görsel olarak harika bir kullanıma sahiptir. Bu arayüz size, farkında olmadan muhteşem tasarımlar yapmanıza olanak tanır.
Figmanın bir diğer önemli avantajı ise, oldukça pratik bir tasarım aracı olması. Kullanıcı deneyimi konusunda oldukça başarılı olan bu program, yeni başlayanlar için dahi oldukça basit bir arayüze sahip.
Bu tasarım aracında tasarladığınız herhangi bir şey componente dönüştürülebilir. Bu sayede bir tasarımı tekrar tekrar çizmenize gerek kalmamaktadır. Bir kere çizip her yere aynı componenti yerleştirebilirsiniz. Web sitesinde kullanacağınız herhangi bir şeyi, ilk olarak component olarak tasarlayarak, sürekle bırak yöntemiyle sayfanıza yerleştirebilirsiniz. Atomic Designin temelinde bu durum yatmaktadır.
Auto Layout, her boyut için farklı bir ekran yaratmak yerine; ekranda elemanların boyutlarını ve konumunu belirlemenizi sağlar. Bu da tasarımcılar açısından önemli bir avantaj sağlar.
Figma sayesinde, tasarımların üzerinde linkler oluşturabilirsiniz. Bu sayede hazırladığınız tasarımları kullanıcılara kolayca sunabilirsiniz. Bu sanki tasarımı kullanıyormuşçasına bir simülasyon ortamı yaratır.
Bu araçta dosyalarınızı, ek bir çabaya gerek kalmadan kaydedilmesi ve bulut sisteminde saklanması avantajı vardır. Bu hem zamandan kazanç demek iken hem de tasarımların kaybolma, zarar görme riskini de ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra bir ekip halinde tasarım yapabilirsiniz. Developer kodlamaya başlamak için tasarımın bitmesine gerek kalmadan, canlı olarak tasarımla eş güdümlü olarak kodlama yapabilirsiniz. Bu projelerin daha hızlı bitmesini sağlar.
Figma, componenet özelliği ile CSS kodu almanızı sağlar. Bu her zaman doğru çalışmıyor olsa da, büyük oranda işinizi kolaylaştıran bir özelliktir.
Figma ile sürükle bırak yöntemini kullanarak sketch dosyalarınızı dışa aktarabilir ve tasarımı bu programda yapmış gibi kullanabilirsiniz. Bu işlem JSON altyapısını kullanması nedeniyle kolaylıkla yapılabilir.
Figma’nın önemli özelliklerinden bir tanesi vektörel tabanlı olarak çalışmasıdır. Bu sayede dilediğiniz görüntü kalitelerinde projeler üretebilirsiniz. Bu özellik, ürettiğiniz projelerin ölçeğinin istediğiniz şekilde ayarlanmasına yardımcı olacaktır.
Bunun yanı sıra çevrim içi kullanılıyor olmasından dolayı ekipçe hareket etmenizi kolaylaştırır. Bu özellik internet bağlantınız koptuğu zamanlarda dahi projenizin yedeklenmesini de sağlar. Bu sayede ani bir elektrik kesintisi ya da internet bağlantısında oluşan kopukluk size engel olamamaktadır. Projelerinize yeniden bağlandığınızda anda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Figma’yı diğer tasarım araçlarından öne çıkaran bir diğer özellik pratik kalem aracı sayesinde kolayca çizim yapabiliyor olmanızdır. Bu çizim anında birçok farklı yazı tipini de kullanabilirsiniz. Bu tip küçük özellikler projelerinizin hızlanmasını sağlayacaktır.
Düzenli bir çalışma imkânı tanıyan arayüzü de önemli bir diğer ana özelliğidir. Çevrim içi biçimde çok geniş bir tasarım öğesi arşivine de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca projelerinizi de kolayca dışa aktarabilirsiniz. Figma, akıllı animasyon seçeneklerine de sahiptir. Bu özellikler nesneleri ve geçişleri birbirlerine bağlamanız konusunda önemli bir kolaylık sağlar.
Ekip arkadaşlarınızla birlikte, eş güdümlü olarak projeleri düzenleme imkanı da önemli ana özelliklerden bir diğeridir. Projede yapılan her bir değişikliğin, ekipten kimin yaptığını görebilirsiniz.
Bütün bu ana özellikleri Figma’yı diğer tasarım programlarına oranla daha da öne çıkarmaktadır. Bu nitelikler sayesinde web siteleri ve mobil uygulamalar için tasarım yapmak oldukça pratik ve basit olacaktır.
Figma’nın bu kadar yaygınlaşmasındaki en önemli özelliklerden biri, kullanımını çok kolay bir şekilde öğrenebileceğiniz bir tasarım aracı olmasında yatar. Program üzerindeki tüm araçlar oldukça anlaşılır ve kolay kullanımlıdır.
Daha önce hiçbir tasarım aracı kullanmadıysanız dahi, Figma’yı çok hızlı bir şekilde öğrenebilir ve ilk tasarımlarınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Figma birçok özelliği sayesinde uzman kişilere hitap etse de, basit kullanımıyla yeni başlayanlar için de oldukça uygun bir programdır. Bir kez kullanmaya başladıktan sonra, özelliklerini hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Kullanım konforu sayesinde ise farklı tasarım araçlarını kullanmak istemeyebilirsiniz.
Siz de Figma’yı hemen kullanmaya başlayarak, basit arayüzünün ve yüzlerce tasarım olanağının keyfini çıkarabilirsiniz. Bu tasarım aracı sayesinde birçok farklı görseli bulut sistemi üzerinden kolayca hazırlayabilir, projelerinizi başarılı bir şekilde bitirebilirsiniz.