Dijital pazarlama tıpkı geleneksel pazarlamada olduğu gibi pazar araştırmasının yapılması, hedef kitlenin belirlenmesi, reklam ve tanıtımının yapılması, elde edilen verilerinin analiz edilerek hedef kitledeki potansiyel müşteriler tarafından markanın, ürünlerin dikkatini üzerine çekme ve marka bilinirliğini arttırma işleminin sanal pazar ortamında yapılması işlemidir.
Günümüzde dünyanın dört bir yanında akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler sayesinde erişilebilir hale gelen internet, hayatımızın birçok noktasına dokunuyor. İnternet üzerinden yemek siparişi, alışveriş, tamirci çağırma, mobil kütüphaneler, online eğitimler ve daha sayamayacağımız kadar çok işimizi gördüğümüz ve neredeyse her ihtiyacımızı giderebildiğimiz şu günlerde şirketler kendi aralarındaki geleneksel pazarlama rekabetini pazardan dijital pazarlara taşımış durumdadır. 7’den 70’e herkesin satın alma alışkanlıklarının değişmesi sonucu hedef kitlenin tüketim alışkanlıklarının değişimi ile değişen rekabet koşulları ile birlikte yeni bir ticaret ve pazarlama anlayışının kapıları da aralanmış oldu. Gelin bu yeni anlayış nedir ? Avantajları, teknikleri nelerdir ? İnceleyelim.
Kelime anlamı itibariyle bir ürünün, malın veya bir hizmetin satışını yapabilme eylemi için pazar araştırmasının yapılması, hedef kitlenin belirlenmesi, reklam ve tanıtımının yapılması, elde edilen verilerinin analiz edilerek hedef kitledeki potansiyel müşteriler tarafından markanın, ürünlerin dikkatini üzerine çekme ve marka bilinirliğini arttırma işlemidir. Pazarlama; ürünün veya hizmetin geliştirilmesi, dağıtımı ve reklam ile satışı başta olmak üzere tüm detaylarını kapsayan bir sektördür. Günümüzde geçerli olan pazarlama türlerini ise; Arama motoru optimizasyonu kısa hali ile bilinen SEO yöntemi, blog pazarlamacılığı, basılı pazarlama, arama motoru pazarlamacılığı, video pazarlamacılığı, e posta ve e mail pazarlamacılığı, sosyal medya pazarlamacılığı ve internet pazarlamacılığı olarak sıralanabilir. Peki ya dijital pazarlama nedir, teknikleri nelerdir, dijital pazarlamanın avantajları nelerdir ? Birlikte inceleyelim.
Dijital pazarlama bir şirketin, bir markanın veya bir işletmenin ürün ve hizmetlerini tıpkı geleneksel pazarlamada olduğu gibi pazar araştırmasının yapılması, hedef kitlenin belirlenmesi, reklam ve tanıtımının yapılması, elde edilen verilerinin analiz edilerek hedef kitledeki potansiyel müşteriler tarafından markanın, ürünlerin dikkatini üzerine çekme ve marka bilinirliğini arttırma işleminin sanal pazar ortamında yapılması işlemidir. Fakat geleneksel pazarlama yöntemlerinin tam aksine günümüz koşullarında son derece avantajı yüksek olan dijital pazarlama yönteminin şirketler tarafından bu kadar yaygın bir biçimde tercih edilmesi ve kullanılmasının sebebi ise hedef kitledeki potansiyel müşterilerin tüketim ve alışveriş alışkanlıklarının sanal ortamlara doğru kayması ile oluşan rekabet ortamıdır. Dijital pazarlamanın en sık kullanıldığı platformlar; sosyal medya ve mobil platformlar olarak sıralanabilir.
Dijital pazarlama tekniklerinin başında içerik pazarlaması geliyor. İçerik pazarlaması aslında markanızın bir nevi tanıtımıdır. İçerikler markanız hakkında mesajlar içeren her türlü resim, video olabilir. İçerik pazarlamasının ardından gelen sosyal medya pazarlaması da dijital pazarlamanın yapı taşlarındandır. Sosyal medya; hedef kitleniz ile etkileşim için en güçlü strateji olabilir. Instagram, Facebook, LinkedIn başta olmak üzere tüm mecralar, marka bilinirliğinizin artması ve yayılması için eşsiz platformlardır. Bu tekniklerin yanı sıra bulunan web sitenizi, günümüzde neredeyse herkeste bulunan mobil araçlar için uyumlu hale getirmeniz ve optimize etmeniz, hedef kitleniz tarafından sitenize çok daha kolay erişim sağlayacaktır. Ayrıca site içinde sunduğunuz kampanya seçenekleri ile müşterilerinizin dikkatini çekebilirsiniz. Tüm bu tekniklerin en önem önemlisi ise sizin hedeflerinizdir. Klasik pazarlama tekniklerine bağlı kalmayarak akıllıca ve profesyonel bir ekip ile oluşturacağınız dijital pazarlama teknikleri sizi hedefinize götüren yolda bir adım öne taşıyacaktır.
Dijital çağın gereksinimi olan dijital pazarlama en sık olarak; web sitelerinde, online broşürlerde, e-kitaplarda, sosyal medya da influencerlar aracılığı ile, bloglarda ve dijital pazarlama kanallarından en sık kullanılanı sosyal medya ağlarında (instagram, facebook, twitter vs.) gibi alanlarda görüyoruz. Dijital pazarlama yapmak için özellikle önerilen bir sektör yoktur. Hedef kitlesindeki potansiyel müşterileri, internet aracılığı ile ürün ve hizmet satın alan tüm sektörler dijital pazarlama yapabilirler ve aslında yapmak zorundalar. Çünkü günümüz koşullarında tüketicilerin satın alma koşulları da değişti. Şirketlerin, firmaların, işletmelerin ve kişilerin sundukları ürün ve hizmetlerin satılması ve geleneksel pazarlamaya kıyasla daha büyük kitleler arasında daha hızlı ses getirebilmesi için dijital pazarlama kullanmaları neredeyse zorunluluk haline gelmiş durumda.
Dijital pazarlamanın avantajları; hedef kitlenizdeki potansiyel müşterilerinin belirlenebilir ve ölçülebilirlik sağlaması, müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz ile geleneksel pazarlama yöntemine kıyasla iletişim kurmanızı ve onlarla sağlıklı bir iletişim kurduğunuz takdirde güvenilir bir imaj sağlaması, web üzerinden yapacağınız kampanya, promosyon ve reklamlar ile büyük kitlelerin ve müşteri adaylarınızın dikkatini çekmenizi sağlaması, sitenize giren ve trafik yaratan kullanıcıların davranışlarını, demografik özelliklerini inceleme imkanı ile analiz ettiğiniz bilgileri lehinize kullanma şansı sağlaması olarak sıralanabilir. Dijital pazarlama geleneksel pazarlamaya ve medya kanallarının bir kısmına kıyasla en iyi şekilde verim alabileceğiniz ve verdiğiniz emeklerin, araştırmaların, reklamların geri dönüşünü en iyi alabileceğiniz pazarlama yöntemidir.
Dijital pazarlamacılar, bir firma, işletme bünyesinde çalışan dijital platformlardan marka bilinirliğinin artmasından ve dijital kanallar aracılığı ile bünyesinde çalıştığı firmanın ürün ve hizmetlerinin tanıtımı, reklamı, pazarlaması ve satışından sorumlu kişidir. Bu uzmanlardan bazılar SEO üzerine yoğunlaşmış anahtar kelimeler ve SEO uyumlu içerikler ile arama motorları ve özellikle Google’da şirket sitesinin ürünlerinin ve hizmetlerinin rakiplerinin üstüne çıkmasını sağlayan kişilerdir. Dijital pazarlamacılar site üzerindeki kullanıcı trafiği ile müşteri ve potansiyel müşterilerinin site üzerinde hangi sayfalarda trafik sağladığını, sitenin hangi bölgelerde hangi demografik özelliklere sahip kişilerden tarafından daha çok dikkat çektiğinin verilerini analiz ederek web sitelerine üzerinde iyileştirmeler sağlar ve bu özelliklere uygun ads reklamları vererek siteye potansiyel müşteriler tarafından daha çok trafik sağlanmasına yardımcı olur.